העיר פומפיי: השראה אדריכלית וטכנולוגית לעיצוב פנים לעסק ולבית

liat-667-Edit_Web-rez

הכירו את הכותבת:
ליאת שפיר, מעצבת פנים עם ניסיון רב בעיצוב חללים מורכבים ומתן פתרונות למצבים מורכבים

הביקור בעיר פומפיי באיטליה הותיר עליי רושם אדיר, ולא רק בגלל שהיא נקברה ברגע אחד בשנת 79 לספירה בגלל ההתפרצות הר הגעש וזוב שהיה סמוך לאזור מגוריהם. לא בגלל כמות המבקרים העצומה המגיעה לשם מדי שנה (בין 2.5 ל-4 מיליון איש). אלא שהעיר הזו התגלתה לגמרי במקרה לפני כ-200 שנה (ועדיין רק 70% ממנה התגלה). אפשר להסתובב שם ימים בחפירות, אני חפרתי שם רק שעתיים…
מה שהרשים אותי במיוחד הוא החדשנות הטכנולוגית והאדריכלית שהייתה בפומפיי – עיר שהייתה מופת מבחינה תכנונית, עם חיי פאר ועושר רב.

ליאת שפיר, עיצוב פנים, מבט על האמפיתאטרון
ליאת שפיר, עיצוב פנים, מבט על גינה בבית עשירים בפומפיי
גינה בבית עשירים בפומפיי

מבנה חברתי שהשפיע על עיצוב פנים לעסק ולבית

הרמזים על האסון הממשמש ובא הגיעו כבר עשרות שנים קודם בדמות רעידות אדמה. מי שהבין – עזב, ומי שנשאר – נקבר.
המבנה החברתי התחלק ככה ש-30% מהאוכלוסייה היו עשירים, ו-70% היו עבדים.
אותם 30% העשירים נחלקו לשלוש קבוצות: עשירים, עשירים מאוד, וממש אבל ממש עשירים.עיצוב פנים בעידן זה הוא הרבה יותר מאשר אסתטיקה גרידא. הוא מהווה ביטוי מוחשי לתרבות הארגונית, כלי להגברת פרודוקטיביות של עובדים ואמצעי לגיוס ושימור טאלנטים. כמו גם משיכת לקוחות פוטנציאליים ומעצב את זהות העסק או הארגון. בעיצוב מותאם ונכון, המשרד הופך למקום שלא

רק עובדים בו, אלא מקום שמעורר השראה, מקדם שיתופי פעולה, ומאפשר לעובדים לממש את מלוא הפוטנציאל שלהם.

שמים על הסביבה - מעצבים פנים וגם חוץ

מתעוררת השאלה אבל איך מזהים את רמת העושר? לפי הבתים והעיצוב שלהם. 

לכל הבתים היו גינות – אבל לעשירים היו שני כיווני אוויר, לעשירים מאוד הייתה גינה מפותחת מעוצבת וגדולה יותר, ולעשירים ממש היו גם בריכות בחצר. כבר אז האדריכלות ועיצוב הפנים שיקף את המעמד החברתי באופן ישיר. העבדים התגוררו בסמוך, במבנים משלהם עם כניסה נפרדת.

איך מבחינים בין בית לבין חנות? פשוט מאד – לבתים היה נוף לגינה. לחנויות… לא.

הגינות בפומפיי היו מרכיב מרכזי בבתים הרומיים, שיצרו זרימת אוויר טבעית וקישרו בין פנים וחוץ – עיקרון שעיצוב הפנים המודרני ממשיך לאמץ גם היום.

עיצוב פנים עתיק עם טכנולוגיות מתקדמות

אחד האתגרים בעיצוב פנים הוא להטמין בקירות חוטים וצנרות. אחד הפגמים הבולטים הם שקע חשמל שממנו "נוזלים" חוטי חשמל שמתרשלים ומכערים את כל עבודת העיצוב היפה שתכננו ועשינו. מדהים לראות שהרומאים כבר חשבו על האסתטיקה הזו לפני למעלה מ-2000 שנה.

אחד החידושים המרשימים ביותר בפומפיי היה מערכת צנרת המים הנסתרת שהותקנה מתחת לריצוף. הרומאים פיתחו מערכת מורכבת של צינורות שהובילו מים נקיים לכל רחבי העיר ולבתים פרטיים. 

חוטים גלויים? לא בבית ספרנו - צנרת נסתרת תחת הריצוף

אם היתה בעיה נקודתית, ניתן לראות את המקומות שבהן היא תוקנה אבל כדי לעשות שיפוץ מסיבי, היה צריך לעבור עיר (לפרק הכל עד היסוד)…
טכנולוגיה זו מדהימה במיוחד בהתחשב בתקופה, והיא השראה גם לעיצוב פנים עכשווי שמדגיש נוחות ופונקציונליות נסתרת מהעין.
הזרמת מים לקומה הראשונה של הבית
הדבר המדהים שלמדתי בביקור הוא שהרומאים היו מתכננים בסדר גודל כזה שכבר לפני 2000 שנה הצליחו להביא את המים לקומה הראשונה של הבית ולא הסתפקו בהבאת מים לקומת הקרקע.
מדובר בהישג הנדסי סופר מרשים לתקופתם. מערכת לחץ המים הזו אפשרה נוחות שנחשבה למותרות עצומים בעולם העתיק, וכיום היא מובנת מאליה בכל עיצוב פנים מודרני.

ליאת שפיר, עיצוב פנים, גרם מדרגות וקשת תומכת
גרם מדרגות וקשת תומכת
ליאת שפיר, עיצוב פנים, קיר אריחים שהותקנו על הקודקוד

עיצוב פנים לעסק ולבית – קשתות, גרמי מדרגות וחומרי גמר

האדריכלות הרומית הצטיינה בשימוש בקשתות שאפשרו יצירת מרחבים גדולים יותר ללא תמיכה.
גרמי מדרגות ששרדו למעלה מ-2000 שנה בבתים נעשו בתמיכת הקשתות הללו.
הרומאים פיתחו טיח עמיד במיוחד שהגן על הקירות מפגעי מזג האוויר. הקירות בבתים שנבנו באבנים המקומיות (בזלת וטרה קוטה) אינם חשופים, אלא כוסו בטיח – באנגלית זה נקרא PLASTER שמשמעותו – גבס.

להקת הדלתות – עיצוב פנים לעסק ולבית


המאמר הזה לא יהיה שלם מבחינתי אם לא אזכיר את מפתן הכניסה.
בכניסה לבתים היו בדרך כלל שתי דלתות צרות וגבוהות, המייצרות תחושת גודל ומעמד.
בכניסה לחנויות השתמשו כבר אז בדלת הזזה שהיתה מורכבת מ-3 חלקים שנעה על גלגלים – מה שאנו מכירים היום כויטרינה. מדהים!

 

ליאת שפיר, עיצוב פנים, חיפוי שיש במבנה ציבור

חשיבות השימוש בשיש בחיפוי מבני ציבור - מעצבים פנים אבל גם חוץ

מעצבים פנים וגם חוץ ברומא העתיקה ידעו שהרושם הראשוני קובע ומה חשיבותו. במבני ציבור השתמשו בשיש איכותי ליצירת חזיתות מרשימות שישקפו את חשיבות המבנה. כשאור הירח פגש את חזיתות השיש הלבן – המבנים פשוט היו זורחים.

סיכום – מה למדתי על עיצוב פנים לעסק ולבית מביקור בפומפיי

כמעצבת פנים לעסקים ולארגונים אני מוצאת שיש הרבה מה ללמוד מהטכנולוגיות והאסתטיקה של פומפיי. השילוב של פונקציונליות מתקדמת עם יופי אסתטי עומד בבסיס כל עיצוב פנים מוצלח גם היום. מרשים במיוחד הוא איך בני התקופה פתרו אתגרים טכנולוגיים כמו הזרמת מים וניקוז, אוורור, תאורה טבעית, ושמירה על טמפרטורה נוחה – כל זאת ללא הטכנולוגיה המודרנית שלנו.
בעיצוב פנים עכשווי, אנו חוזרים לעתים למושגים דומים – שילוב בין פנים וחוץ, שימוש בחומרים טבעיים, ויצירת מרחבים רב-שימושיים. ביקור בפומפיי הוא לא רק שיעור בהיסטוריה, אלא גם מקור השראה לכל מעצב פנים המחפש לשלב בעבודתו את החדשנות העתיקה ביותר.
כבר בעולם העתיק הגבולות בין עבודה לחיים אישיים היו מטשטשים (עבדו מהבית), יצירת סביבת עבודה מעוררת השראה היא לא רק יתרון תחרותי – היא הכרחית להצלחה ארוכת טווח.

רציתם שסביבות העבודה שלכם יהיו יותר נעימות ומטיבות, ואתם מתלבטים כיצד? תתקשרו ואגיע לפגוש אתכם ולייעץ לכם עם כל הידע והניסיון שצברתי, יחד נחשוב מה הפתרון שהכי מתאים ועובד עבורכם. אתם מוזמנים ליצור קשר דרך הווטסאפ או בטלפון 050-7854502, ליאת שפיר

 

צרו קשר

לקביעת פגישת ייעוץ ופרטים נוספים

דילוג לתוכן